Ponujamo vam uspešen začetek novega eksotičnega hobija – vzgoje bambusa na svojem vrtu! Mi pa bomo zagnali vrtnarijo specializirano za orjaške bambuse in dopolnili našo ponudbo z drugimi pestrimi vrstami bambusov velikanov ter svetovalnimi storitvami.
... read more

NOT FUNDED

This project was not funded or cancelled.

€1,517

raised of €4,000 goal

0

days to go

38% FUNDED
{{ errors.first('reward_amount', 'add-reward-form') }}
{{ errors.first('reward_title', 'add-reward-form') }}
{{ errors.first('reward_description', 'add-reward-form') }}
Rewards available: limited change
Rewards available: unlimited change

{{ errors.first('reward_stock', 'add-reward-form') }}
Custom questions: Yes None change
{{ question.text }}
{{ errors.first('reward_question_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Ask for address: Yes change
Ask for address: No change
Reward image: change
Additional costs: Yes None change
{{ addedCost.description[language] }} : {{ addedCost.amount }} €

{{ errors.first('reward_added_cost_amount', 'add-reward-form-added-costs') }}
{{ errors.first('reward_added_cost', 'add-reward-form-added-costs') }}


No rewards exist or campaign is not public. Log in to add or edit rewards.
Get this! All gone!

Pledge € {{ reward.amount }}


{{ reward.title }}

{{ reward.description }}

Limited ({{ stockLeft }} left of {{ reward.stock }} ) Gone (0 left of {{ reward.stock }} )
{{ reward.stock_reserved }} backer {{ reward.stock_reserved }} backers
{{ errors.first('reward_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_title_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_description_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Rewards available: limited change
Rewards available: unlimited change
unlimited limited
Total in stock:
{{ errors.first('reward_stock_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Reward image: change
Ask for address: Yes change
Ask for address: No change
Ask for address
Custom questions: Yes None change
{{ question.text }}

{{ errors.first('reward_question_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Additional costs: Yes None change
{{ getAddedCostDescription(addedCost) }} : {{ addedCost.amount }} €
{{ errors.first('reward_added_cost_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}


Get this!

Pledge without a reward

Team

Uroš Videmšek

Creator
Življenje je moj eksperiment in narava moj laboratorij / Life is my experiment and nature my laboratory
  • Ecology
  • Bamboo nursery
  • Gardener
  • researcher
  • Brainstormer
  • innovator

Further Information

O PROJEKTU

Zunaj že vse diši po pomladi in vrtičkarji ter ljubitelji rastlin začenjamo s prvimi vrtnimi opravili, razmišljamo o tem, katere vrtnine in okrasne rastline bomo posadili, kako bomo uredili mejo, ogrado, opore za rastline. Kaj pa rastlina, ki je hkrati vrtnina, okras, živa meja, vir količkov, senčno zavetje pred vročino, zelena oaza v vseh letnih časih, vir notranjega miru s kančkom eksotike in še svetovni rekorder v hitrosti rasti? Vse to vam lahko nudi orjaški bambus, mi pa vam bomo sadike vzgojili iz semen v ravno pravem času, da ga jeseni po želji posadite na vrt ali v cvetlični lonec. Opremili vas bomo z vsem potrebnim znanjem za uspešno vzgojo sadik. Izziva željni pa lahko projekt podprete z naročilom semen ter si sadike s pomočjo naše metode vzgojite sami.

Izbor, priprava semen, kaljenje, rast mladih rastlinic.

V obeh primerih sta vzgoja in opazovanje hitre rasti bambusa unikatna vrtnarska izkušnja. Bambus vas prej kot katerakoli druga rastlina nagradi z intenzivno rastjo, ki jo lahko spremljate iz dneva v dan – že s prostim očesom. Vzdrževanje je enostavno in nezahtevno. Od mlade sadike do odrasle rastline bo ves čas krasil vaš vrt s pridihom Azije. Ob njegovi zrelosti boste mogočna stebla lahko uporabljali v mnogotere namene.

Kaljenje semen bo potekalo v topli pomladi, intenzivna rast v zgodnjih poletnih mesecih, presajanje sadik v vaš vrt pa še v jesenskem, zadnjem delu rastne sezone. Dovolj bo tudi časa za pripravo mlade rastline na prvo prezimovanje v novem domovanju. Podporniki boste v svoje roke dobili le bambuse, ki bodo uspešno prestali najhujše selekcijske pritiske: kaljenje ter prehod na samooskrbovalno razvojno stopnjo (v velikosti približno 10–15 cm).


CILJI

Prednaročila preko ADRIfund-a bodo omogočila sočasno vzgojo večjega števila sadik, kar zagotavlja ugodno ceno. Uspešno zbrana sredstva bodo za nas pomenila začetek specializirane vrtnarije za orjaški bambus. Nadaljevali bomo s poskusi vzgoje raznobarvnih orjaških vrst, primernih za naše klimatske razmere. Znotraj nove vrtnarije si želimo čim prej ponuditi tudi storitve svetovanja in pomoči pri načrtovanju novih ali oblikovanju obstoječih zasadov, dostave sadik, saditve, vzdrževanja, gnojenja, obrezovanja in oblikovanja zasadov ter postavljanja koreninskih pregrad. Hkrati uspeh projekta pomeni tudi možnost nadaljevanja raziskovanja uporabnosti bambusa v ekološke in okoljevarstvene namene. Bambus namreč ravno zaradi svoje intenzivne rasti iz ozračja izloči veliko toplogrednega ogljikovega dioksida – vsaj trikrat več kot primerljiva površina slovenskega gozda.

Različne vrste orjaških bambusov v domači oskrbi.


O MENI

Če je definicija biologije "veda o vsem živem", potem sem biolog tako po izobrazbi kot tudi značaju, saj me "zanima vse živo". S kaljenjem in vzgojo orjaških bambusov sem ljubiteljsko začel pred leti kar na domači okenski polici, saj v vrtnarijah bambusov velikanov ni bilo mogoče kupiti. Sprva so me pritegnili s svojo impozantno velikostjo ter enostavnim, pa vendar elegantnim izgledom. Sledilo je odkritje pestrosti oblik, raznobarvnih stebel in vzorcev na listih. Odkar sem se poglobil v študij te pestre botanične skupine, je želja po ustanovitvi vrtnarije za orjaške bambuse še večja.

Z bambusom rad delam, ker je delo sproščujoče in rezultati dela dobesedno rastejo pred mojimi očmi. Še posebno v pomladanskem času me skoraj vsak dan razveseli kak nov poganjek. Poleg njegovega izgleda me navdušujejo tudi njegove ekološke značilnosti in možnost njegove uporabe za naravno revitalizacijo degradiranih področij.

Veliki in mali bambus (Pyllostachys edulis). Zanimivost: tudi majica je iz bambusa!

Po izteku pogodbe pri prejšnjem delodajalcu sem se soočil z brezposelnostjo, a nisem vrgel puške v bambus. ☺ Že v času zaposlitve je v meni klila ideja o samostojni poslovni poti, zato jemljem svojo brezposelnost kot priložnost in spodbudo. Zagon lastne dejavnosti spremlja veliko negotovosti, zato mi otvoritev platforme ADRIfund daje novo energijo in upanje. Najpomembnejše pa je, da mi lahko z vašo podporo spletna kampanja ponudi povsem realno možnost uresničitve lastnih sanj v bližnji prihodnosti: delati tisto, kar me veseli. Sam pravim: »Poskusimo, pa bomo videli. Zdaj je mnogo boljši trenutek za začetek kot pa jutri!«


UPORABA ZBRANIH SREDSTEV

Okoli polovica ciljnih sredstev za predvideno vzgojo 700–1000 sadik bo namenjena zagonu dejavnosti. Preostanek bo namenjen ugodnemu najemu rastlinjaka ter potrebnim potrošnim materialom (seme, lončki, zemlja, gnojiva, mivka, voda, embalaža, poštne storitve in prevoz ...). Najnižji ciljni znesek 4000 EUR je določen z minimalnim možnim trajanjem vzgoje sadik (5 mesecev) in s tem povezanimi stroški dejavnosti.

Vrtnarija nas že pričakuje!

Do zdaj sem sadike uspešno vzgajal v domačem zimskem vrtu, zbrana sredstva pa mi bodo omogočila, da sadike vzgajam v profesionalnem rastlinjaku v bližnji vrtnariji, s katero sem že dogovorjen za najem ob uspehu projekta. Rastlinjak mi bo omogočil boljše pogoje dela, sadikam pa optimalne pogoje za hitrejšo in enakomernejšo rast. Konstantni pogoji, ki jih omogoča rastlinjak, so pomembni predvsem zaradi ohranjanja vlažnosti v prvi fazi življenja sadike, medtem ko spremembe temperature niso omejujoč dejavnik.

Delovni prostor se že pripravlja – slika notranjosti rastlinjaka – trenutno še dom encijana, čez en mesec pa vašega bambusa! Za vzgojo predvidenega števila sadik bo prostora več kot dovolj.

Za projekt sem že pridobil kakovostna semena in v februarju preizkusno začel z vzgojo 200 testnih sadik po lastni metodologiji. Test je potrdil več kot 90% kaljivost semen. Kljub temu bom za zagotovitev obljubljenega števila in kakovosti sadik v projektu vzgajal dvakratno število rastlin. V roke boste tako pravočasno dobili le najuspešnejše sadike. Preostale sadike, ki bodo morda nekoliko zamujale s kaljenjem ali rastjo, bom zaradi zadostnega prostora v rastlinjaku lahko vzgajal naprej – pogosto se namreč zgodi, da zamudniki presenetijo in v kasnejših fazah rasti nadoknadijo svoj zaostanek.

Kalitveno-saditveni test (februar 2016) štirih različnih vrst bambusov. Izbrana vrsta P. edulis (okoli 200 sadik) kaže odlične rezultate – na voljo je vrhunska kvaliteta svežih semen.


O BAMBUSU

Na svetu je več kot 1400 vrst bambusa. Večina je tropskih, nekaj 100 vrst pa uspeva tudi v naših klimatskih razmerah. Bambusi so znotraj družine trav edina skupina, ki jim stebla lignificirajo (olesenitvi soroden pojav). To gigantskim bambusom daje potrebno trdnost, da lahko zrastejo več 10 m v višino (rekord v tropih je 50 m ). Tako kot pri običajni travi vsak poganjek zraste naenkrat do svoje končne višine in debeline. Steblo nato le še zori in ne raste več. Posebnost bambusa so rizomi – del njegovega koreninskega sistema in veliko skladišče rezervnih snovi. To mu omogoča, da tako kot 1 m visoka travna bilka tudi 30 m visok bambusov poganjek zraste celotno svojo dolžino v nekaj mesecih (rekord je 91 cm v 24 urah ). Za lažjo predstavo o hitrosti rasti si lahko spodaj ogledate video poganjka podobne vrste bambusa (3 tedni zbrani v eni minuti).

Phyllostachys edulis
Vrsta, ki jo boste prejeli, izvira iz Kitajske in je poznana kot "Moso" (iz "mao zhu" v kitajščini). Njena stebla so zelena do rahlo modrikasta. Listi so zimzeleni, nežni in svetlo zeleni. Brez težav prenaša daljša obdobja nizkih temperatur (tudi 20°C in več pod ničlo). Za rast potrebuje veliko sonca in vlažna, vendar ne preveč mokra tla. Spada med bambuse velikane, saj lahko zraste 15–28 m v višino in 8–13 cm v debelino. Sadi se ga lahko posamič, v živo mejo ali v gozd. Mladi poganjki so nepogrešljiv dodatek azijskim jedem, odrasla stebla pa zelo iskana zaradi izjemnih mehanskih lastnosti lesa; najboljše lastnosti dosežejo v starosti 4–5 let.

Dvoletna sadika in odrasla rastlina (potaknjenec) vrste Phyllostachys edulis.

Medgeneracijska slika bambusovih sadik. V ozadju največji bambusi generacije marca 2014. Največji med njimi so že dvakrat preizimili na prostem in so danes veliki med 50 in 70 cm. Nad zemljo že pripravljajo nove 10 cm visoke in 5 mm debele poganjke, za katere predvidevamo, da bodo visoki vsaj 150 cm. V črnih vrečicah so pol leta mlajši bambusi, v najmanjših lončkih pa predstavniki letošnjih testnih primerkov (februar 2016).


NAGRADE

Ponujamo vam več paketov (Moj bambus, Srednji, Veliki poštni, Mega, Premium in Bamboo fan), v katerih boste prejeli 10–15 cm visoke sadike bambusa vrste Phyllostachys edulis. Paketi se razlikujejo po številu sadik, načinu dostave in količini svetovanja. Lahko pa si z našimi navodili bambus iz semen poskusite vzgojiti tudi sami (paket Vzgoji si sam)! Projekt lahko podprete tudi z manjšo (ali večjo) donacijo (paket Podpora), za katero boste v zahvalo po e-pošti prejeli izbor fotografij bambusa.

Dostava sadik
Pri manjših paketih (Moj bambus in Srednji) smo se odločili za vaš osebni prevzem sadik, saj bi embalaža in posebne storitve za pošiljanje živega materiala zahtevale bistveno višjo ceno paketov. Osebno srečanje na vnaprej predvidenem kraju in času bo hkrati priložnost za pogovor o morebitnih vprašanjih in praktičnih nasvetih. Predvidevamo obiske večjih krajev (npr. na parkiriščih nakupovalnih središč), ki približno enakomerno pokrivajo Slovenijo. Zagotovo se srečamo v Velenju (v bližini vrtnarije) in Ljubljani. Možna mesta srečanja so še Maribor, Celje, Slovenj Gradec, Murska Sobota, Novo mesto, Ribnica, Postojna, Koper, Nova Gorica, Tolmin, Bled ... Seveda pa bo ta del odvisen od povpraševanja v posameznih predelih in dogovorov preko e-pošte. Kraje srečanja boste lahko predlagali preko spletne ankete. Predviden čas dobave sadik oz. srečanj je v septembru.

Paket semen Vzgoji si sam ter Veliki poštni paket sadik boste prejeli po pošti (v Sloveniji). Obdelava, pakiranje in poštnina so že vključeni v ceno paketa. Paketa torej ne vključujeta osebnega srečanja, vendar vam bomo za morebitna vprašanja na voljo na priloženi kontaktni številki in naslovu. Semena boste prejeli v maju, sadike pa v septembru.

Veliki paketi Mega, Premium in Bamboo Fan vključujejo brezplačno dostavo na vaš naslov (v Sloveniji). Prednost osebne dostave na dom je tudi brezplačno strokovno svetovanje vezano na razmere v vašem vrtu. Skupaj bomo zagotovili, da vam bo bambus kar najbolje uspeval. Sadike vam bomo dostavili v septembru.

Vsi paketi vključujejo navodila za nego, paket Vzgoji si sam pa tudi navodila za vzgojo bambusa iz semen.

Količina sadik ali semen v paketih
Število sadik ali semen v paketu lahko prilagodite svojim željam in potrebam. Če bi npr. namesto ene sadike v paketu Moj bambus želeli prejeti 3 sadike, lahko ob izbiri paketa namesto cene 6 EUR vpišete ceno 18 EUR, mi pa vam bomo na podlagi vnešene cene pripravili ustrezno število sadik. Pri določanju cene vam je lahko v pomoč Googlova preglednica, v katero vpišete željeno število sadik ali semen. Tabela vam bo predlagala ustrezen paket in ceno, ki jo vpišite ob izbiri paketa.

Vsakršen prispevek – velik ali majhen, vam bo v vseh letnih časih povrnjen z zimzelenim razkošjem. Na lastne oči boste spremljali kako "trava" raste ter občudovali vedno debelejše in višje poganjke. Za pravilno vzgojo vašega eksotičnega bambusovega vrta ali nasada vam bomo na voljo v novo ustanovljeni vrtnariji. Prav vsak bambus s svojo rastjo neposredno znižuje količino ogljikovega dioksida v ozračju. Njihovi lastniki z ozaveščenim ravnanjem prispevamo kamenčke v mozaik naše skupne, lepe in zelene prihodnosti! Nam pa boste s svojim prispevkom omogočili nadaljevanje dela, ki ga radi in z veseljem opravljamo. Hvala vam!


KONTAKT

Za več informacij nam lahko pišete v komentarjih projekta ali na e-naslov AllTerran@gmail.com. Dodatne informacije lahko najdete tudi v Pogostih vprašanjih (spodaj).

Časovni načrt temelji na dosedanjih izkušnjah, zato ne pričakujemo zamud pri dostavi. Vseeno pa gre za vzgojo živih bitij, ki rastejo po svojem urniku. Vnaprej vas prosimo za razumevanje v primeru nepričakovanih zapletov, o katerih pa boste seveda takoj obveščeni.

Ob uspešnem začetku projekta ste vljudno vabljeni na ogled vrtnarije in lastne zbirke bambusov, vključno s "poskusnimi zajčki", ki so uporabljeni kot fotomodeli v tej predstavitvi!


ZAHVALA

Za projekt vzgoje sadik se platforma ne bi mogla lansirati ob primernejšem času – zato še enkrat HVALA celotni ekipi ADRIfund-a za odlično tempirano priložnost!


POGOSTA VPRAŠANJA o bambusu Phyllostachys edulis

• Kam sadimo bambus?
Bambus potrebuje veliko sonca in vlažno vendar drenirano zemljo.

• Ali bambus prezimi?
Da, brez težav. Sadili smo jih že oktobra in uspešno so prestali zimo. Sneg jih lahko pokrije (toplotna izolacija) in poleže do tal, vendar se poganjki kot vzmeti postavijo nazaj pokonci, ko se sneg stopi.

• Ali je vzdrževanje bambusa zahtevno?
Vzdrževanje je enostavno in nezamudno opravilo. Kot pri vsaki travi se bo njegova rast ob uporabi gnojil razbohotila. Priporočeno je gnojenje dvakrat letno. Bambus vam bo z listi dajal namige o svojih potrebah: zviti namigujejo na sušo, uveli na močo, rumeno-rjavi na pomanjkanje dušika (gnojil).

• V kolikšnem času bambus vzgojen iz semena doseže odraslo velikost?
Glede na strokovno literaturo o rasti bambusa v zmernih klimatskih razmerah in dosedanje izkušnje z rastjo sadik, predvidevamo, da bo bambus dosegel višino vsaj 15 m v 7–10 letih. Prerasel pa vas bo že v treh. ☺

• Bambus hitro raste. Ali je to lahko problem?
V prvih 3 letih ni mogoče, da bi se vam razrasel po več kot en kvadratni meter veliki površini. Smiselno in predvsem praktično pa je, da imamo že pri samem sajenju v mislih načrt, kam mu bomo dovolili rasti in kam ne. Z upoštevanjem naravnih pregrad (mokrišče, vodotok ali skale) in s postavitvijo koreninskih pregrad lahko vnaprej določimo atraktivno obliko njegovega rastišča. Sicer se bo širil koncentrično in povsem mogoče je, da bo v 10 letih ustvaril 10 kvadratnih metrov velik gaj.

• Kdaj se bambus obrezuje?
Najbolje pozimi, ko rastlina počiva in so krhki brsti pred teptanjem zaščiteni globoko v zemlji. Stebla za nadaljnjo uporabo so najbolj vzdržljiva in trpežna v starosti 4–5 let.

• Kako globoko sežejo korenine?
Korenine le redko dosežejo 30 cm globine. Temu primerno so 50 cm globoke naravne prepreke, jarki ali postavljene koreninske pregrade že dovolj dobra zaščita pred nenadzorovanim širjenjem.

• Kako ločimo poganjke po starosti?
Sveže poganjke prepoznamo brez težav. Tudi ko razprostrejo veje in razvijejo liste so vidno svetlejši, iz kolenc na steblu pa še odpadajo rjavi zaščitni listi. Eno- in večletni poganjki so temnejši in jih zgolj na podlagi barve težje razločimo, vendar so starejši občutno bolj košati. Poganjki in veje že ne rastejo več, novi listi pa vsakoletno dopolnijo komplement starejših.

• Kakšna je prednost sadik v primerjavi s potaknjenci?
Velikih in gigantskih bambusov skorajda ne moremo nikjer kupiti. Če imamo srečo in poznamo kakšnega lastnika, ki nam odstopi del svojega grma ("potaknjenca") pa je pred nami mukotrpen postopek fizično napornega izkopavanja in presekavanja korenin ter premikanja 10 in več metrov dolge žive rastline . Rastlina nam bo po vsej verjetnosti preživela, vendar je tudi zanjo takšen postopek šok, ki ga odpravi s počasnim večletnim celjenjem pretrganih korenin in poganjanjem sprva manjših nadzemnih poganjkov, da si lažje opomore. Nasprotno manjšim ali večjim sadikam iz lončka pri presajanju ne poškodujemo koreninskega sistema, zato si po presaditvi veliko hitreje opomorejo. Presaditev zanje pomeni prehod v boljše pogoje, ko imajo na voljo več prostora in hranil, zato običajno presaditvi sledi hitra rast.

• Kako veliki so največji bambusi po svetu?
Verjeli ali ne, gigantski bambusi imajo v tropih razpon do 50 m višine; v zmernih klimatskih razmerah v Evropi pa nekje do 30 m.

Prijavitelj projekta bo v primeru uspešno doseženega ciljnega zneska po končani spletni kampanji in pred prejemom zbranih sredstev registriral svojo dejavnost.

{{ userName(backer) }}

{{ backer.short_description }}

NOT FUNDED

This project was not funded or cancelled.

€1,517

raised of €4,000 goal

0

days to go

38% FUNDED
{{ errors.first('reward_amount', 'add-reward-form') }}
{{ errors.first('reward_title', 'add-reward-form') }}
{{ errors.first('reward_description', 'add-reward-form') }}
Rewards available: limited change
Rewards available: unlimited change

{{ errors.first('reward_stock', 'add-reward-form') }}
Custom questions: Yes None change
{{ question.text }}
{{ errors.first('reward_question_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Ask for address: Yes change
Ask for address: No change
Reward image: change
Additional costs: Yes None change
{{ addedCost.description[language] }} : {{ addedCost.amount }} €

{{ errors.first('reward_added_cost_amount', 'add-reward-form-added-costs') }}
{{ errors.first('reward_added_cost', 'add-reward-form-added-costs') }}


No rewards exist or campaign is not public. Log in to add or edit rewards.
Get this! All gone!

Pledge € {{ reward.amount }}


{{ reward.title }}

{{ reward.description }}

Limited ({{ stockLeft }} left of {{ reward.stock }} ) Gone (0 left of {{ reward.stock }} )
{{ reward.stock_reserved }} backer {{ reward.stock_reserved }} backers
{{ errors.first('reward_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_title_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_description_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Rewards available: limited change
Rewards available: unlimited change
unlimited limited
Total in stock:
{{ errors.first('reward_stock_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Reward image: change
Ask for address: Yes change
Ask for address: No change
Ask for address
Custom questions: Yes None change
{{ question.text }}

{{ errors.first('reward_question_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Additional costs: Yes None change
{{ getAddedCostDescription(addedCost) }} : {{ addedCost.amount }} €
{{ errors.first('reward_added_cost_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}


Get this!

Pledge without a reward

Adrifund, spletna platforma za množično financiranje, d.o.o. © 2022

By continuing to use this website you agree to the use of cookies.