Sva Nina in Primož, ki bova v osrčju Ljubljanskega barja postavila otroška igrala med nastajajočim botaničnim barjanskim vrtom in koliščarskim naseljem. Otrokom bi želela omogočiti igro med osvajanjem znanja o Ljubljanskem barju in bi potrebovala vašo pomoč za nabavo materijala in izdelavo igral.
... read more

NOT FUNDED

This project was not funded or cancelled.

€60

raised of €3,200 goal

0

days to go

2% FUNDED
{{ errors.first('reward_amount', 'add-reward-form') }}
{{ errors.first('reward_title', 'add-reward-form') }}
{{ errors.first('reward_description', 'add-reward-form') }}
Rewards available: limited change
Rewards available: unlimited change

{{ errors.first('reward_stock', 'add-reward-form') }}
Custom questions: Yes None change
{{ question.text }}
{{ errors.first('reward_question_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Ask for address: Yes change
Ask for address: No change
Reward image: change
Additional costs: Yes None change
{{ addedCost.description[language] }} : {{ addedCost.amount }} €

{{ errors.first('reward_added_cost_amount', 'add-reward-form-added-costs') }}
{{ errors.first('reward_added_cost', 'add-reward-form-added-costs') }}


No rewards exist or campaign is not public. Log in to add or edit rewards.
Get this! All gone!

Pledge € {{ reward.amount }}


{{ reward.title }}

{{ reward.description }}

Limited ({{ stockLeft }} left of {{ reward.stock }} ) Gone (0 left of {{ reward.stock }} )
{{ reward.stock_reserved }} backer {{ reward.stock_reserved }} backers
{{ errors.first('reward_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_title_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_description_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Rewards available: limited change
Rewards available: unlimited change
unlimited limited
Total in stock:
{{ errors.first('reward_stock_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Reward image: change
Ask for address: Yes change
Ask for address: No change
Ask for address
Custom questions: Yes None change
{{ question.text }}

{{ errors.first('reward_question_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Additional costs: Yes None change
{{ getAddedCostDescription(addedCost) }} : {{ addedCost.amount }} €
{{ errors.first('reward_added_cost_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}


Get this!

Pledge without a reward

Team

Nina Antič

Creator

Primož Korenčan

Creator

Further Information

"Midva sva Pi in Pa, vaša prijatelja, s pravo raketo do vas sva prišla."

V resnici sva samo Nina in Primož, ki sva se odločila, da preden s pravo raketo odletiva nazaj v vesolje, poskusiva z združeno kreativnostjo in veščinami ustvarjat in pustit nekaj lepega in koristnega za dobro države, prebivalcev in okolja, kamor sva oba z raketo pristala - na Ljubljansko barje. Oba sva se rodila v Ljubljani, odraščala vsak v svojih Goricah (Primož v Vnanjih, Nina v Notranjih) in se tudi srečala nekje na Ljubljanskem barju 23 let nazaj. Vmes sva se dolga leta nenamerno skrivala drug drugemu, nato pa ponovno drug drugega nezavedno iskala doma in po svetu. Pa sva se ponovno našla tu na Ljubljanskem barju in začela pripovedovat in ustvarjat najino mostiščarsko pravljico ravno na meji med Vnanjimi in Notranjimi Goricami.

Otroška igrala in primerne premične sanitarije so prvi del večjega projekta, kjer bo botanični barjanski vrt dom preko 250 avtohtonim, ogroženim, užitnim in zdravilnim rastlinam na enem mestu, zasajenih v replike mostiščarskih drevakov in deblakov, ter manjše "koliščarsko naselje", kjer bodo na podestu na koliščih stale 3 manjše hiške.

Ker sva tudi sama starša iskrive šestletnice in navihanega devetletnika in so nama otroci najpomembnejši, sva se odločila, da začneva najprej z "majhnim korakom in ta prvi »mali korak« bo najprej narejen v skrbi za najmlajše obiskovalce – otroška igrala v duhu, materialih in barvah koliščarske preprostosti.

Zbrana sredstva bi porabila za nabavo naslednjega materijala:
- Surovi material (les, vrvi, verige, vijaki in ostali drobni materijal): 900€
- Zaščitni ekološki premazi: 150€
- Certifikat, ki bo izkazoval ustreznost igral: 500€
- Premični vakuumski WC: 1500€

Ker se Primož že od mladosti ukvarja z mizarskimi deli, jih bova večinoma izdelovala sama, skupaj v dogovoru s še nekaterimi lokalnimi mizarji.

Namen celostnega projekta:

Namen najinega celostnega projekta je prispevati k ozaveščanju, predstavljanju in ohranjanju naravne in kulturne dediščine Ljubljanskega barja, kot pomembnem arheološkem in naravnem spomeniku, tako snovno kot nesnovno. S tem ustvarjava dobrino, ki je v interesu lokalnega in širšega prebivalstva, vrtcev, šol, popotnikov in ostalih velikih in malih raziskovalcev na območju Ljubljanskega barja, hkrati pa z ozaveščanjem prispevava k izboljšanju habitatnih tipov, živalskih in rastlinskih vrst.
Delujeva kot kulturni, raziskovalni, izobraževalni in povezovalni inštitut v naravi.

Projekt bo povezoval različna področja in programe. V prihodnosti bo potreboval še več strokovnjakov, dokumentacije, usklajevanja, povezovanja in dela. Kot že omenjeno imava vizijo narediti manjše koliščarsko naselje in botanični barjanski vrt, kjer bodo rastline zasajene v replike deblakov in drevakov, krasile pa ga bodo tudi ročno izklesane lesene skulpture tipičnih barjanskih živali in nekdanjih prebivalcev kolišč.
Spodaj so slike naselja in vrta, ki ga je Nina skicirala za lažjo predstavo.

Cilji celostnega projekta:

- Z vodenimi ogledi, učnimi delavnicami in tematskimi potmi na temo barjanske specifične biotske pestrosti in koliščarskega življenja skrbiva, da sva kulturna,izobraževalna, raziskovalna in sprostilna točka vrtcem, šolam, družinam in upokojencem. S tem prispevava, da vsak obiskovalec doživi in spozna raznolikost, povezanost in stalno spreminjanje Ljubljanskega barja, vse njegove estetske razsežnosti in razvije naklonjen, spoštljiv in odgovoren odnos do narave.
- Kot ciljna točka je na voljo vrtcem, ki si med barjanskim sprehodom želijo kratek oddih na otroških igralih kot sprostitev, raziskovanje ali razvijanje svojih spretnosti.
- Kot vmesna točka je na voljo počitku popotnikom in romarjem Jakobove poti v Sloveniji (slovenske Camino poti), ki skrbijo za oživljanje tradicije slovenskih srednjeveških romanj in potovanj po poteh, ki vodijo v Compostelo. Vsak, ki se odloči in poda na to 297 kilometrov dolgo pot po Sloveniji, gre mimo našega gaja.
- Z dostopom do opazovalnice pomagava orintologom lažje spremljanje in opazovanje najrazličnejših ptic. Kljub najini prisotnosti, naju vsakodnevno obiščejo in obkrožijo pepelasti lunji, koscem pa z negnojenjem in s pozno košnjo travnika omogočava brezskrbno razmnoževanje, gnezdenje v travi in vzrejo prvega legla. Nobeno gnezdo in mladiče ne pokonča prezgodnja košnja. Kosi se samo ob igralih in hiški. Tudi z nadaljevalnim projektom, jih bomo imeli skrbno v mislih in vsem obiskovalcem omejili gibanje.
- Nudenje prostora za dogodke in delavnice v naravi, ki so namenjene povezovanju posameznikov ali skupinam ljudi, ki iščejo moč in mir v naravi ali v sebi.
- Nudenje prostor za piknike ob tabornem ognju za manjše, čuječe in mirne skupine naravoljubcev, tabornikov in drugih kolonij.

S tem bi nekaj prispevala tudi k razvoju butičnega turizma in večji prepoznavnosti Ljubljanskega barja in njegovih skrivnosti.
S projektom sva s v srcu že zavezala k skrbni ekološki ozaveščenosti, ki ne bo škodljivo vplival na varstvene cilje varovanega območja, njegovo celovitost in povezanost.

Začetki in potek ustvarjalne zgodbe:

Na najinem velikem cvetočem travniku, katerega je Nina že vrsto let lastnica, se je celotna najina zgodba in začetek ustvarjanja tudi pričel. Nina se je s prevzemom lastništva sedem let nazaj tudi odločila kot velika ljubiteljica narave in živali, da gnojenje in intenzivno kmetovanje za ta prostor ni več sprejemljivo.

Na travniku med prej omenjenimi Vnanjimi in Notranjimi Goricami, ki ležijo 15 minut stran iz centra Ljubljane proti Brezovici/Vrhniki, že stoji opuščeni čebelnjak, ki je bil predelan v pravljično hiško za počitek in shranjevanje materiala, ki je namenjen izobraževalnim delavnicam vrtcev in osnovnih šol. Pred hiško je urejen tudi prostor za druženje, povezovanje in počitek ob ognjišču.

Že 5 let nazaj sva celotni prostor poimenovala po boginji ljubezni - Inanna, sedaj pa razmišljava, da bi mu dala bolj 'domače' ime kot je Skalno Sonce, ki je malce spremenjeno ime mame glavnih mostiščarskih junakov iz Janez Jalnovega romana Bobri, saj veliko kamnito sonce krasi tudi predprostor in vhod v hiško.

Od najinih otrok sva se učila in zbirala ideje kaj otroci njunih let potrebujejo za sproščeno igro, širjenje obzorij, domišljije in zdrav razvoj sinaps, logike, motorike in občutka do sočloveka in okolja v katerem je.

Velikim in malim raziskovalcem želiva omogočiti in urediti tudi sanitarije medtem, ko se jim predstavlja različne barjanske prsti, ogrožene barjanske rastline, živali in njihova okolja, hkrati pa tudi igro v objemu cvetočega travnika, na svežem zraku, ki ga prispeva tudi sosednji gozd s katerim travnik meji, stran od smoga, hrupa in ostalih negativnih vplivov urbanega okolja.

Premični vakuumski WC bi želela, da je skrbno izdelan po naročilu, saj mora biti z naravo zlit in njegove vpadljive barve ne smejo siliti v oči in kvariti barjanskega duha.
Spodnja slika je sposojena iz družabnega omrežja in je samo za boljšo predstavo. Namen je, da bi bil še bolj neopazen.

Trenutno je najmlajšim obiskovalcem že na voljo velik peskovnik z igračami,

štori za lovljenje ravnotežja

in naravno skrivališče pod velikim bezgovim drevesom, ki sta si ga zamislila in oblikovala najina otroka.

Malo večjim raziskovalcem, opazovalcem in orintologom je že na voljo tudi prostorna opazovalnica za ptiče in ostale barjanske živalske prebivalce. Postavljena je ob deblu barjanskega hrasta - doba.

Postavila bi rada vrtčevskim in osnovnošolskim otrokom še nekaj plezal, ki bodo popolnoma izdelana iz naravnih materialov (kostanjev les, vrvi, trstičevje, kovina), v duhu koliščarske preprostosti in igrivih barjanskih škratov. Eno od plezal bi ponujalo tudi pokrito klop in mizico za otroke, ki bi se lahko skrili ob nepredvidenem poletnemu pršenju dežja.

Spodnjih osem slik je sposojenih iz družabnega spleta.

Pajkova mreža

Plezalo s pokrito otroško klopjo in mizico

Plezalo z mini gugalnico

Plezalo z mrežami

Poleg plezal, pa bi tu bila še nepogrešljiva gugalnica vsakega otroškega igrišča,

veliko gnezdo mostiščarskega zmaja,

hišica škrata varuha igral,

mini zipline za otroke,

Živali se zdi, da nama že zaupajo, saj se je na najinem posestvu skotil Bambi in njegovi prvi koraki so bili narejeni po najinem travniku. Njegova mama nama ni zamerila nekaj hitrih posnetkov novorojenca.
Zaupajte nama in bodite del prvega tovrstnega projekta na Ljubljanskem barju tudi vi.

{{ userName(backer) }}

{{ backer.short_description }}

NOT FUNDED

This project was not funded or cancelled.

€60

raised of €3,200 goal

0

days to go

2% FUNDED
{{ errors.first('reward_amount', 'add-reward-form') }}
{{ errors.first('reward_title', 'add-reward-form') }}
{{ errors.first('reward_description', 'add-reward-form') }}
Rewards available: limited change
Rewards available: unlimited change

{{ errors.first('reward_stock', 'add-reward-form') }}
Custom questions: Yes None change
{{ question.text }}
{{ errors.first('reward_question_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Ask for address: Yes change
Ask for address: No change
Reward image: change
Additional costs: Yes None change
{{ addedCost.description[language] }} : {{ addedCost.amount }} €

{{ errors.first('reward_added_cost_amount', 'add-reward-form-added-costs') }}
{{ errors.first('reward_added_cost', 'add-reward-form-added-costs') }}


No rewards exist or campaign is not public. Log in to add or edit rewards.
Get this! All gone!

Pledge € {{ reward.amount }}


{{ reward.title }}

{{ reward.description }}

Limited ({{ stockLeft }} left of {{ reward.stock }} ) Gone (0 left of {{ reward.stock }} )
{{ reward.stock_reserved }} backer {{ reward.stock_reserved }} backers
{{ errors.first('reward_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_title_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_description_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Rewards available: limited change
Rewards available: unlimited change
unlimited limited
Total in stock:
{{ errors.first('reward_stock_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Reward image: change
Ask for address: Yes change
Ask for address: No change
Ask for address
Custom questions: Yes None change
{{ question.text }}

{{ errors.first('reward_question_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Additional costs: Yes None change
{{ getAddedCostDescription(addedCost) }} : {{ addedCost.amount }} €
{{ errors.first('reward_added_cost_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}


Get this!

Pledge without a reward

Adrifund, spletna platforma za množično financiranje, d.o.o. © 2022

By continuing to use this website you agree to the use of cookies.