Liofilizacija je nizkotemperaturno sušenje, ki sestoji iz hitrega ohlajanja živil in ekstrakcije kristalno vezane vode. Tako ustvarjamo hrustljave izdelke, ki obdržijo okus, hranilne vrednosti, vitamine in minerale. S postopkom dosežemo izredno obstojnost produktov za neomejen rok uporabe.
... read more

NOT FUNDED

This project was not funded or cancelled.

€484

raised of €10,000 goal

0

days to go

5% FUNDED
{{ errors.first('reward_amount', 'add-reward-form') }}
{{ errors.first('reward_title', 'add-reward-form') }}
{{ errors.first('reward_description', 'add-reward-form') }}
Rewards available: limited change
Rewards available: unlimited change

{{ errors.first('reward_stock', 'add-reward-form') }}
Custom questions: Yes None change
{{ question.text }}
{{ errors.first('reward_question_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Ask for address: Yes change
Ask for address: No change
Reward image: change
Additional costs: Yes None change
{{ addedCost.description[language] }} : {{ addedCost.amount }} €

{{ errors.first('reward_added_cost_amount', 'add-reward-form-added-costs') }}
{{ errors.first('reward_added_cost', 'add-reward-form-added-costs') }}


No rewards exist or campaign is not public. Log in to add or edit rewards.
Get this! All gone!

Pledge € {{ reward.amount }}


{{ reward.title }}

{{ reward.description }}

Limited ({{ stockLeft }} left of {{ reward.stock }} ) Gone (0 left of {{ reward.stock }} )
{{ reward.stock_reserved }} backer {{ reward.stock_reserved }} backers
{{ errors.first('reward_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_title_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_description_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Rewards available: limited change
Rewards available: unlimited change
unlimited limited
Total in stock:
{{ errors.first('reward_stock_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Reward image: change
Ask for address: Yes change
Ask for address: No change
Ask for address
Custom questions: Yes None change
{{ question.text }}

{{ errors.first('reward_question_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Additional costs: Yes None change
{{ getAddedCostDescription(addedCost) }} : {{ addedCost.amount }} €
{{ errors.first('reward_added_cost_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}


Get this!

Pledge without a reward

Team

Marjan Belič

Creator

Renata Belič

Creator

Jana Belič

Creator

Maja Belič

Creator

Further Information

OD KOD IDEJA

Smo majhno družinsko podjetje iz Zgornje Polskave imenovano Majini hrustljavčki. V projekt smo vključeni mož Marjan, žena Renata ter hčerki Jana in Maja. Maja je eno najpogostejših imen v Sloveniji in hkrati ime naše najmlajše hčerke, od koder izvira ideja za naš logo.

Ideja se nam je porodila pred 4 leti na sejmu Čokolade in vina. Tam smo videli priložnost, da liofilizirano sadje približamo širši množici skozi prizmo inovativnega postopka in izjemnega okusa.

Naslednji korak je bilo iskanje ustreznega stroja in ostale pripadajoče opreme. Naključje je hotelo, da je proizvajalec laboratorijske opreme v Sloveniji znal narediti liofilizator primerne velikosti za začetek proizvodnje. Tako smo se začeli ukvarjati s posebnim postopkom nizkotemperaturnega sušenja živil, imenovanim liofilizacija. S tem postopkom postanejo naši izdelki izjemno hrustljavi in okusni.

Ko se je začela ideja razvijati v smeri resnega projekta smo imeli jasno zadano, da bodo pridobljena živila slovenskega porekla in da se povežemo z lokalnimi proizvajalci. Želimo izkoristiti okolje okoli nas, ki ponuja bogate in tradicionalne okuse.

KAJ SPLOH JE LIOFILIZACIJA

Liofilizacija je poseben postopek nizkotemperaturnega sušenja, ki sestoji iz hitrega ohlajanja živil do nizkih temperatur in ekstrakcije kristalno vezane vode. Liofilizacija temelji na globoki zamrznitvi vode v plodovih kateri sledi zmanjševanje tlaka in dodajanje dovolj velike količine toplote, da zamrznjena voda v plodovih sublimira neposredno iz trdnega v plinasto agregatno stanje.

Po odstranitvi vode se vsem živilom ohrani okus, struktura, barva, aroma, hranilna vrednost ter seveda vsi vitamini in minerali. Pri sadju se ohrani tudi 100 % sadni delež, brez dodanega sladkorja, konzervansov ali barvil. Postopek zagotavlja neomejen rok uporabnosti živil ob pravilnem skladiščenju v nepredušno zaprti stekleni posodi.

Običajne metode sušenja, kot so sušenje na zraku, v pečici ali s pršili lahko močno spremenijo sestavo. Sušenje z liofilizacijo pa dejansko zaščiti biokemično in encimsko sestavo živil.

Liofilizirano sadje in zelenjava se kategorizira med funkcionalno hrano imenovano superživila. To so živila, ki imajo potencialno pozitiven učinek na zdravje nad osnovno prehrano. Kar pomeni, da takšna živila spodbujajo optimalno zdravje in zmanjševanje tveganja za nastanek bolezni sodobnega časa. Prav te lastnosti so izjemno aplikativne za športnike, otroke v vrtcih in šolah, starejšo populacijo, vegane, presnojedce, vegetarijance, diabetike, slaščičarje, kuharje in medarje.

Z danim postopkom liofilizacije postanejo naši izdelki izredno okusni in hrustljavi. Prav slednjemu pa sami dajemo še posebej velik pomen, saj izboljša že tako odličen prigrizek. To dosegamo z natančnim vodenjem procesa liofilizacije in ustreznim skladiščenjem produktov. Če bi izdelke pustili na zraku, bi se ti zelo hitro navlažili in izgubili vso hrustljavost. Z našo pomočjo si lahko privoščite sveže, zdravo, domače in hrustljavo sadje tekom celega leta!

NAŠE DELO

Z željo po povezavi z lokalnimi pridelki smo po nabavi stroja pričeli postopek mreženja s slovenskimi pridelovalci biološkega sadja in zelenjave. Smo družinsko podjetje, ki opravlja postopek liofilizacije. Po prevzemu od lokalnega kmeta/pridelovalca je pomembno, da je sadež v najkrajšem času liofiliziran. S tem ohranimo okus, barvo in strukturo. Trenutno so naši odjemalci ekološke in bio trgovine širom Slovenije. Po dogovoru trgovinam dostavljamo naše izdelke v velikih steklenih kozarcih ali transportnih vrečah. Ko se zaloge v trgovinah izpraznijo se po prazne kozarce vrnemo in ponovno uporabimo. Na tak način ne trošimo dodatne embalaže hkrati pa izkazujemo odgovornost do okolja.

Delo opravljamo v pritličnih prostorih naše stanovanjske hiše, ki smo jih preuredili v delavnico. Koncept delavnice je sestavljen iz treh povezanih prostorov. To so prostor za pripravo sadja in zamrzovanje (šoker in hladilniki), prostor za liofilizacijo in vodenje procesa preko računalniškega sistema ter skladiščnega prostora. Skladiščni del mora biti v našem primeru temen in hladen z dovolj veliko kapaciteto za shranjevanja vseh naših produktov. Ločeno imamo še eno skladišče za prazno stekleno embalažo. K delavnici je pripada tudi prostor za čiščenje in pripravo embalaže za pakiranje živil.

Do sedaj imamo že izkušnje in znanje s sledečimi izdelki v postopku liofilizacicje:
• SADJE – jagode, višnje, češnje, kaki, kivi, bavarski kivi, slive, marelice, sibirske borovnice, brusnice, ameriške borovnice, gozdne borovnice, aronijo, maline, hruške, fige, limone, limete, pomaranče, sok pomaranče, sok mandarine.
• ZELENJAVO – rdečo peso, korenje, ohrovt, česen, paradižnik, špinača, muškatna buča, hokaido buča, olive.
• ZAČIMBE – žajbelj, pegasti badelj, črni oreh, materina dušica, jedljivo cvetje (regrat, vrtnice, rdeča in vijoličasta redkev, šisa, brazilska kreša, rdeča gorčica, cvet vijolic, kislica, tolstovec, ostrigar).
• DRUGO – ameriški slamnik, industrijska konoplja, gobe, šitaki gobe, osličje mleko, kefirjeva zrna, cvetni prah, matični mleček, ličinke čebel, polže, tartufe, smrekove vršičke, borove vršičke, hmelj.
• Hladno kremasto kavo (COLD BREW UPGRAD) pa smo liofilizirali v prah.

Seveda pa dobrodošli vsi z novimi idejami in produkti, ki bi jih bili pripravljeni liofilizirati. Omogočamo namreč tudi storitev liofilizacije po vaši izbiri, kar pomeni da si končno obliko izdelka lahko izberete sami - cel sadež, koščki ali prah primeren za smutije.

RAZLOG SODELOVANJA

Trenutni izziv nam predstavljajo prostori v katerih se nahajamo, ki pa so premajhni. Povpraševanje po naših izdelkih in storitvah se povečuje, zato so tudi prostorske zahteve vse večje. Projekt Adrifund bi nam omogočil alternativni vir sredstev za izgradnjo dodatnega prostora, zagon in pridonos k rasti družinskega podjetja. K zbranim 10.000 evrom bi dodali še sami znesek v isti višini kar bi nam omogočilo izgradnjo večjih prostorov za lažje izvajanje dejavnosti, kasneje morda tudi izobraževanja majhnih skupin. Uspešnost projekta bi bil močen pokazatelj da trg podpira našo idejo v katerega ljudje verjamejo.

Prav Adrifund platforma bi nam omogočila interakcijo med osebami, ki stremijo k istim ali podobnim ciljem, hkrati pa potrditev našega koncepta, validacijo in vpogled v realno zanimanje za naš produkt.

Naslednji cilj po izgradnji novih prostor je investirati v sončno elektrarno za zmanjšanje zelo velikega stroška elektrike. Želimo okolju prijazno dejavnost, ki bi bila primerna za izvajanje izobraževanja in omogočila testni laboratorij za liofiliziranje.

ZAKAJ NAS PODPRETI

Da bo liofilizacija postala znana širšemu krogu ljudi smo se odločili, da sredstva, potrebna za dokončanje našega projekta, poiščemo na slovenski platformi za nagradno množično financiranje. Četudi še nisi slišal/la za ta postopek, je tvoja podpora enako pomembna za uresničitev naše ideje, saj nam bo pomagala idejo širiti po vsej Sloveniji kjer je še ne poznajo. Pomagaj nam premagati ta izziv, če želiš poskusiti naš izdelek ali pa samo na zdrav in dolgotrajen način ohraniti vrtni pridelek.

Si tik pred tem, da bi nas podprl pa vendar imaš sledeče pomisleke:

1. Rad bi prispeval denar, a ne veš kako?
V času trajanja kampanje na Adrifundu smo ti na voljo na telefonski številki 040 457 008 ali nam piši na info.liofiliziranje@siol.net, kjer ti bomo v najkrajšem možnem času pomagali ali svetovali.

2. Rad bi nakazal denar, pa nimaš kartic MASTERCARD ali VISA?
Tudi to ni problem. Adrifund omogoča tudi plačilo z bančnim nakazilom za zneske 20 EUR ali več. Če želiš naš projekt podpreti z bančnim nakazilom to sporoči na info@adrifund.com in dobil boš navodila z izvedbo nakazila.

3. Te zanima, kaj bo v primeru, če zberemo več denarja od načrtovanega?
V tem primeru bomo investirati v sončno elektrarno in testni laboratorij za liofiliziranje.

4. Se sprašuješ, kaj v primeru, da kampanje zbiranja sredstev ne uspe? Se bojiš, da vloženega denarja ne boš več nikoli videl.
V primeru, da ciljnega zneska naš projekt ne bo dosegel, ti bo denar v celoti povrnjen nazaj na plačilno kartico ali na TRR v primeru, da si projekt podprl z bančnim nakazilom. V času trajanja naše kampanje se namreč denar zbira v plačilnem sistemu mi pa ga dobimo nakazanega le v primeru, da bomo uspešno dosegli zastavljeni cilj.

5. Te skrbi, kje in kdaj boš lahko prevzel svoje darilo?
Ta skrb je popolnoma odveč. Po prejemu potrdila o tvojem finančnem prispevku ti bomo poslali email, v katerem te bomo prosili za naslov.

Če nismo odgovorili na tvoje vprašanje ali si še vedno v dvomih, nas lahko:
- pokličeš na 040 457 008
- pišeš na info.liofiliziranje@siol.net
- obiščeš našo spletno stran https://liofiliziranje.si/
- obiščeš našo Facebook stran Majini hrustljavčki
-obiščeš našo Instragram stran @hrustljavcki

{{ userName(backer) }}

{{ backer.short_description }}

NOT FUNDED

This project was not funded or cancelled.

€484

raised of €10,000 goal

0

days to go

5% FUNDED
{{ errors.first('reward_amount', 'add-reward-form') }}
{{ errors.first('reward_title', 'add-reward-form') }}
{{ errors.first('reward_description', 'add-reward-form') }}
Rewards available: limited change
Rewards available: unlimited change

{{ errors.first('reward_stock', 'add-reward-form') }}
Custom questions: Yes None change
{{ question.text }}
{{ errors.first('reward_question_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Ask for address: Yes change
Ask for address: No change
Reward image: change
Additional costs: Yes None change
{{ addedCost.description[language] }} : {{ addedCost.amount }} €

{{ errors.first('reward_added_cost_amount', 'add-reward-form-added-costs') }}
{{ errors.first('reward_added_cost', 'add-reward-form-added-costs') }}


No rewards exist or campaign is not public. Log in to add or edit rewards.
Get this! All gone!

Pledge € {{ reward.amount }}


{{ reward.title }}

{{ reward.description }}

Limited ({{ stockLeft }} left of {{ reward.stock }} ) Gone (0 left of {{ reward.stock }} )
{{ reward.stock_reserved }} backer {{ reward.stock_reserved }} backers
{{ errors.first('reward_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_title_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_description_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Rewards available: limited change
Rewards available: unlimited change
unlimited limited
Total in stock:
{{ errors.first('reward_stock_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Reward image: change
Ask for address: Yes change
Ask for address: No change
Ask for address
Custom questions: Yes None change
{{ question.text }}

{{ errors.first('reward_question_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-' + reward.reward_id) }}
Additional costs: Yes None change
{{ getAddedCostDescription(addedCost) }} : {{ addedCost.amount }} €
{{ errors.first('reward_added_cost_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_amount_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}
{{ errors.first('reward_added_cost_' + reward.reward_id, 'update-reward-form-added-costs-' + reward.reward_id) }}


Get this!

Pledge without a reward

Adrifund, spletna platforma za množično financiranje, d.o.o. © 2022

By continuing to use this website you agree to the use of cookies.